Historie og oprindelse

Lord Tweedmouth fra England grundlagde Golden Retriveren som en sæskilt race.
Det var hans ønske om, at framavle, en stor effektiv og pålidelig apportør, til at indhente de nedlagte vandfugle, som gjorde udfaldet.
Kravet til hunden var:
Den skulle være glad for at arbejde i vand, være en god svømmer, have en god næse og være pålidelig.

For at fremavle disse egenskaber krydsede man derfor i det 1900 århundrede en Wavycoated Retriever med en Tweed Water Spaniel. Dette resulterede i fire hvalpe som anses for forfædrene til alle Golden Retrivers.

Efter dette er der blevet indkrydset flere racer af retrivere, irske settere, collier, spaniels og efter nogens mening er der også krydset blodhunde ind i de tidlige år.

Det var dog først i 1913 at Golden Retriveren blev anerkendt som en selvstændig race. Før det blev den betegnet som den Gyldne Flat Coated Retriever. De første Golden Retrievere kom til Danmark i 1958.

Ved FCI er Golden Retriveren klassificeret under gruppe 8 som er apporterende jagthunde.

 

Udseende

Farven er alle nuancer af gylden eller creme (dog ikke rød eller mahogni)

Pelsen er flad eller bølget, har faner og en tæt vandafvisende underuld.

Det er en kraftfuld race 51-61 cm høj og vejer 27-36 kg. Den har mørkebrune øjne, moderat store øre, harmonisk krop med vandret overlinie, dybt bryst, hale med faner som bæres i højde med ryglinien.

 

Krav og væremåde

Golden Retrieveren er både lærenem og inteligent og har medfødte brugsevner.
Dette gør at den er yndet som apportør, men bruges også til førerhund, narko hund, bombehund, trækhund og til lydighedskonkurrencer.

Det er en blid, særdeles venlig, imødekommende, glad, tålmodig og tillidsfuld hund som har en meget stærk trang til at behage. Det er derfor et af de bedste valg for dem der ønsker en familie hund, som er særdeles lærenem og en god brugshund.

Pelsen skal jævnligt børstes igennem man kræver derudover ikke nogen særlig pleje.

Da Golden Retrieveren er fremavlet til jagt, og ikke som selskabshund, kræver det også daglig motion og aktivering igennem forskellige former for træning for at få det fulde udbytte af Golden Retriverens særlige sind, samt for at opnå et tæt forhold til hunden.